top of page

Maija Ilmoniemi:

Yksinäisen tarina

 
 
Roskakatoksesta kuuluu kamala kaaoksen ääni.
Lintu on jäänyt vangiksi sinne. Piippiip, lintu huutaa lohduttomasti. Tonktonk, lauta kolisee, kun se syöksähtelee kohti seinää. Linnun voimat ovat vaarassa ehtyä, ties kuinka kauan se on koettanut löytää tietä vapauteen – ja kun voimat loppuvat,
se tuupertuu, kuihtuu, kuolee.

Yksinäinen on hyvin henkilökohtainen kertomus. Asetun nyt eteesi hurjan haavoittuvana ja heikkona. Avaan ääneni asioista, joista en ole koskaan kertonut kenellekään – mutta se on ainoa tapa, jolla voimme löytää ymmärrystä yksinäisyyteen. 

 

Annan tarinani sinulle, sillä haavoittuvuuden keskellä me kohtaamme toisemme ja löydämme yhteyden.

Kirjoitan tämän kirjan kolmesta syystä: ensinnä tarjotakseni tukea ja työkaluja kokemuksesi käsittelyyn sinulle, joka juuri nyt koet yksinäisyyttä, toiseksi antaakseni kasvot yksinäisyydelle, jotta voimme murtaa tabua ja hiljaisuutta sen ympärillä sekä kolmanneksi lisätäkseni ymmärrystä siitä, että yksinäisyysongelman ratkaiseminen on yhteinen vastuu; että jokainen meistä  – vaikkei koskaan kokisi itse yksinäisyyttä – voi omalla toiminnallaan helpottaa toisen yksinäisyyttä.

  

Paniikki valtaa minutkin. Avaan oven ja alan huitoa käsiäni. Räpsräps, lintu lehahtaa, ja silmän-räpäyksessä se on poissa. Alan itkeä. Olen ollut vähän herkillä.

Olen kulkenut itseni kanssa uskomattoman matkan, joka on 

nostanut esiin yksinäisyyden erilaiset muodot. Se on ollut pelottavakin, mutta juuri siksi, että se kuljettaa pelkojen äärelle, tuo matka vapauttaa vähitellen. Sille kannustan sinuakin lähtemään rohkeasti.

Yksinäinen on elämäkerrallinen, ratkaisuja tarjoava tietokirja yksinäisyydestä. Se kertoo Pikkulinnun, Samppanjapissiksen, Urheiluvaimon, Nimettömän linnun, Kalastajanapulaisen,

Amerikan au pairin, Siipirikon, Outolinnun ja Joutsenen tarinat.

Ne vievät sinut mukaani matkoilleni kaipaukseen, kuulumiseen

ja kosketukseen.

Niin, herkillä olen ollut, koettanut väistellä ja vetäytyä. Totuus hävettää. Avatessani suuni ruokkisin maailmaa vain surullisin sävelin. Minunkin suurin vankilani on hätä, yksinäisyyshätä.
Olen pohtinut paljon, mikä oikeus minulla on puhua yksinäisyydestä, kun jollain toisella on vielä huonommin ja sosiaalisia kykyjä vähemmän. Yksinäisyyttä ei kuitenkaan voi arvottaa, sillä se on kokemus ja tunne. Jokaisen kokemus on yhtä merkityksellinen ja todellinen, vaikka lähtökohtamme ja keinomme käsitellä yksinäisyyttä ovat erilaiset.

 

Siksi meidän, joilla on enemmän taitoa sanoittaa asiaa, on peräti velvollisuus toimia kärkijoukoissa: puhua yksinäisyydestä rohkeasti ääneen, jotta vähitellen yhä useampi muukin uskaltaisi siihen.

"Tuntuu, että ulospääsyä vankilasta ei löydy yksin. Silti vain pieni sana tai kosketus toiselta saattaisi muuttaa hädän helpotukseksi – vapaudeksi. On jaettava tunteensa muiden kanssa, muuta ei tarvita, ja puuttuvat sanat tulevat pian. Sitten surullisista sävelistä tulee rikastavia ratkaisuja."

Sana ja lupa puhua ääneen ovat tärkeimpiä avaimia yksinäisyyden ratkaisemiseen. Siten rakennamme yhteistä ymmärrystä yksinäisyydestä. Oletpa kokenut yksinäisyyttä tai seuraat sitä ympärilläsi, toivon sinun inspiroituvan toimintaan: kulkemaan kohti yhteyttä ja kirjassani kerron kuinka se tehdään.

Olisi järjetöntä olla jakamatta tarinani kanssasi, ystäväni, sillä seikkailuni ja sen varrella tekemäni löydöt ovat parasta, mitä voin sinulle antaa. Uskon, että lukemalla Yksinäisen ymmärrät paremmin mitä yksinäisyysongelmalle on tehtävissä ja tiedät, kuinka juuri sinä voit toimia.

Tärkeintä ovat teot. Yksinäisyydestä puhumisesta on tullut minulle tärkeä elämäntehtävä ja haluan antaa sen eteen tehtävälle työlle ison panokseni. Siksi myös lahjoitan kirjailijapalkkiostani yksinäisyystyöhön yhden euron myytyä kirjaa kohti. Ostamalla kirjan sinäkin osallistut tärkeään työhön! 

Räps, piip, tonk.

Yksinäinen alkaa kohtaamisesta linnun kanssa roskakatoksella. Linnut ovat merkinneet minulle suurta symboliikkaa ja ilmestyneet aina muutoksen hetkellä. Kirjaa kirjoittaessani en ole tuntenut itseäni yksinäiseksi hetkeäkään. Se on antanut minulle merkityksen ja jokaista sanaa paperille kirjoittaessani olen tuntenut yhteyden – sinuun, joka tulet kirjani pian lukemaan!

Tämä on lintuni sinulle. 

Rakkaudella, Äm

MAIJA ILMONIEMI, VTM, on helsinkiläinen toimittaja, radiojuontaja ja MaiLife-blogin kirjoittaja, joka haluaa antaa yksinäisyydelle kasvot murtaakseen aikamme yhteiskunnalliseen ongelmaan liittyvän tabun sekä tuodakseen ratkaisuja yksinäisyyteen.

 

Logo-Maija-Ilmoniemi-2019-B.png

Yksinäinen-kirjassa tutustut Pikkulintuun, Samppanjapissikseen, Urheiluvaimoon, Nimettömään lintuun, Kalastajanapulaiseen, Amerikan au pairiin, Siipirikkoon, Outolintuun ja Joutseneen, joista jokainen kertoo sinulle tarinan yksinäisyyden erilaisista kasvoista.

Näyttökuva 2020-8-26 kello 10.30.05.pn
bottom of page